Primul microscop

11 Dec 2014 14:58
Tags

Back to list of posts

La multe inventii din ziua de astazi exista dispute in legatura cu inventatorii originali. Acelasi litigiu se aplica si inventatorului microscopului. Daca ne intoarcem la secolul cand sticla a fost inventata pentru prima oara, romanii au investigat utilizarea sticlei si modul in care se vad obiectele prin ea, aparand mai mari. Apoi, in secolul al 13-lea Salvino D'Armate din Italia, a facut primul monoclu, oferind purtatorului un element de marire la un ochi. Cele mai vechi forme simple de marire au fost lupele, avand puteri de marire de aproximativ 6x - 10x si au fost utilizate pentru inspectarea insectelor mici, cum ar fi puricii, prin urmare, aceste lupe timpurii au fost numite ochelari de purici.

De la ochelari la microscop

Apoi, in anii 1590, doi fabricanti de ochelari din Olanda, Zaharia Jansen si tatal sau Hans au inceput sa experimenteze cu aceste lentile. Au pus mai multe lentile intr-un tub si au facut o descoperire foarte importanta. Obiectul de la capatul tubului parea sa fie mult marit, mult mai mare decat cu orice lupa simpla.

Primele lor microscoape au fost mai mult o noutate decat un instrument stiintific, puterea de marire maxima fiind de numai aproximativ 9x si imaginile fiind oarecum neclare. Desi nici un microscop Jansen nu a supravietuit, un instrument facut pentru regalitatea din Olanda a fost descris ca fiind compus din 3 tuburi glisante, masurand 18 inci lungime atunci cand este desfacut complet si doi centimetri in diametru. Microscopul, asa cum putem citi si pe Skype.ro, se spune ca avea o marire de 3x cand era complet inchis, si 9x atunci cand era desfacut complet.

Desi lupele obisnuite sunt de fapt un microscop simplu, atunci cand vorbim de inventarea microscopului, ne referim de fapt la "microscopul compus". Microscoapele compuse dispun de doua sau mai multe lentile, conectate printr-un cilindru gol (tub). Lentila de sus, cea prin care oamenii privesc, se numeste ocular. Lentila de jos este cunoscuta ca lentila obiectiv. Asa ca astazi, cand spunem "microscop" ne referim de fapt la "microscopul compus".

Exista o lentila numita "obiectiv", care produce o imagine marita primar. Apoi, exista un alt obiectiv denumita "ocular", care mareste acea prima imagine. In practica actuala, exista mai multe lentile utilizate atat pentru obiectiv cat si pentru ocular, dar principiul este de marire in doua etape.

Cine e tatal primului microscop creeat?

Se crede ca tatal lui Zaharia Jansen, Hans, l-a ajutat sa construiasca primul microscop in 1595. Zaharia a scris unui diplomat olandez, William Boreel, despre inventie. Atunci cand medicul regelui francez a intrebat despre inventie in anii 1650, Boreel a povestit despre proiectarea microscopului.

Astfel a aparut unul din cele mai importante instrumente de cercetare stiintifica. Aceste prime cercetari au fost apoi dezvoltate de catre alti oameni de stiinta care au ajuns la puteri maritoare care sa le permita sa vizualizeze obiecte la nivel celular si microbian.

Daca v-a placut articolul, puteti citi lucruri la fel de interesante si pe siteul nostru http://skypro.ro/microscoape-medicale/

Comments: 0


Dacă nu este specificat altfel, conţinutul acestei pagini este licenţiat sub Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License